Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

21 listopada 2013, 10:02

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.



Bakterie wchłonęły DNA mamuta

19 listopada 2013, 18:13

Bazując na poziomym transferze genów, bakterie glebowe Acinetobacter baylyi mogą asymilować bardzo krótkie i uszkodzone DNA, np. ze skamieniałej kości mamuta sprzed 43 tys. lat.


Wybielacz - nadzieja medycyny i kosmetologii?

18 listopada 2013, 17:30

Wysoce rozcieńczony domowy wybielacz zapobiega zapaleniom skóry, co może chronić ją przed promieniami słonecznymi, pomagać w czasie radioterapii oraz zapewnia jej młodszy wygląd.


Psy udomowiono w Europie

15 listopada 2013, 18:19

Analizy DNA wykazały, że to europejscy łowcy-zbieracze udomowili wilki i doprowadzili do pojawienia się psów przed 20-30 tysiącami lat. Takie wnioski wynikają z najszerzej zakrojonych badań DNA psów i wilków.


Setki nowych kandydatów na planety

5 listopada 2013, 12:10

Zespół opracowujący dane przekazane przez Teleskop Keplera poinformował, że zidentyfikowano 833 kolejnych kandydatów na planety. Gdy na krótko przed wystrzeleniem Teleskopu Keplera rozpocząłem pracę, sądziłem, że Kepler znajdzie być może 1000 planet - powiedział Jason Rowe z Search for Extraterrestrial Intelligence Institute


Podobna do Ziemi planeta na wyciągnięcie ręki?

5 listopada 2013, 11:29

Gdy wyjdzesz w nocy z domu i spojrzysz na gwiazdy, to zobaczysz wśród nich i takie, które posiadają planety wielkości Ziemi, na których panują umiarkowane temperatury - mówi Erik Petigura z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley. Amerykańscy uczeni przeprowadzili właśnie symulacje, z których wynika, że w odległości 12 lat świetlnych od Ziemi może znajdować się planeta podobna do naszej.


Dlaczego ciepła woda zamarza szybciej?

5 listopada 2013, 09:22

Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang z Singapuru twierdzą, że rozwiązali zagadkę, z którą od tysięcy lat zmagali się uczeni. Od dawna wiadomo, że gorąca woda zamarza szybciej, niż woda chłodniejsza. Dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje


Smardze rozsadzają, dokarmiają i zbierają plon

4 listopada 2013, 13:03

Po raz pierwszy w historii naukowcy odkryli, że grzyby - smardze grubonogie (Morchella crassipes) - są rolnikami hodującymi bakterie.


Pole magnetyczne ochroni Obłok Smitha

1 listopada 2013, 17:59

Za około 30 milionów lat w Drogę Mleczną uderzy Obłok Smitha, olbrzymi obłok wodoru, któr pędzi w naszym kierunku z prędkością ponad 241 km/s. Obłok Smitha ma długość około 9800 lat świetlnych, a jego szerokość oszacowano na około 3300 lat świetlnych. Masa obłoku jest co najmniej milion razy większa od masy Słońca


Pieczenie jagód wpływa na zawartość polifenoli

31 października 2013, 13:13

Pieczenie czarnych jagód zmienia zawartość polifenoli - poziom niektórych z nich rośnie, innych spada.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy